Dita botërore e insultit cerebral

Këtë vit dita botërore e insultit cerebral ose siç njihet rëndom goditjet në tru, i është kushtuar grave. Slogan i saj është “ Unë jam grua, goditjet në tru më prekin edhe mua”. Kjo sëmundje është cilësuar si epidemi globale e heshtur. Gjinia femërore është më e rrezikuar për të pësuar këto goditje.
ÇFARE ESHTE NJE INSULT APO GODITJE CEREBRALE?
Insulti cerebral ndodh kur qarkullimi i gjakut në tru ndërpritet dhe për pasojë, qelizat e trurit në zonën e prekur fillojnë të vdesin nga mungesa e oksigjenit dhe lëndëve ushqyese, të cilat janë të nevojshme për funksionimin e tyre. Masa dhe vendndodhja e qelizave të dëmtuara përcaktojnë shkallën e goditjes, e cila mund të shkojë nga minimalja deri në katastrofë. Miliona qeliza të trurit vdesin çdo minutë kur goditja është e patrajtuar.

Të dhëna:

Një në gjashtë njerëz është në rrezik për insulte cerebrale; ai mund të jeni ju.

17 milionë njerëz çdo vit pësojnë një goditje në tru.

Çdo sekondë të vitit, dikush që mund të jetë një i rritur ose fëmijë, burrë ose grua, vuan nga një goditje në tru.

Insultet cerebrale janë shkaku i dytë i vdekjeve të njerëzve mbi moshën 60 vjeç, dhe shkaku i pestë te njerëzit e moshës 15 deri 59 vjeç.

Kjo sëmundje gjithashtu mund të shfaqet edhe te fëmijët, përfshirë këtu edhe të sapolindurit.

Një në 6 burra dhe një në 5 gra është në rrezik për të vuajtur një goditje në tru.

Çdo vit rreth 6 milionë njerëz në botë vdesin nga insultet cerebrale.

Goditja në tru parashikohet të marrë jetën e 6.5 milionë njerëzve çdo vit deri në vitin 2015, ndaj tani është koha për të vepruar.

Goditja në tru, në rreth 65% të rasteve është shkaktari kryesor i paaftësisë, ose aftësive të kufizuara në mbarë botën.

 

Në çdo 10 vdekje nga insultet, 6 vdekje ndodhin kryesisht te gratë në moshë të madhe.

Çdo vit vdesin 3.3 milionë gra nga goditjet në tru.

Shumë faktorë kryesorë të rrezikut të goditjes në tru janë të pranishëm më shpesh te gratë sesa te burrat.

Gratë kanë më shumë faktorë rreziku për goditjen në tru si: Hipertensioni, Fibrilacioni atrial, Diabeti, Migrena, Depresioni, Obeziteti.

Barra për t’u kujdesur për një të sëmurë që ka pësuar goditje në tru bie kryesisht te gratë. Ato, në rreth 65% të të mbijetuarve nga goditja, janë ndihmëset e para, kujdestaret apo infermieret për një anëtar familjeje, ose mike gjatë rikuperimit pas goditjes në tru.

 

Por mjekët pohojnë se goditjet cerebrale mund të parandalohen, madje të sëmurët mund të shërohen plotësisht. Ndaj është e rëndësishme të njihen shkaqet e tyre:

Presioni i lartë i gjakut, diabeti dhe niveli i kolesterolit në gjak.

Obeziteti

Përdorimi i alkolit tej normave të lejuara.

Pirja e duhanit